de Goede Week


de Goede Week 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

de week voor Pasen waarin men de lijdensweg en kruisiging van Jezus Christus herdenkt

Algemene voorbeelden


Wat de katholieken de Goede week noemen, heet bij de protestanten de Stille Week. Goed of Stil, die week begint op de laatste zondag voor Pasen, de Palmzondag waarop de intocht van Jezus wordt gevierd.

http://www.lissernieuws.nl/articles/p-protestant-en-katholiek-op-weg-naar-pasen-p?cat=Kerk%20&%20Religie,

De Goede Week begint met de viering van Palmzondag (8 april). De Kerk herdenkt dan dat Christus, zoals in het Evangelie beschreven staat, onder luid gejuich ingehaald werd in Jeruzalem om daar het Joodse Paasfeest te vieren.

http://www.bisdom-roermond.nl/

Paus Pius X deed in 1911 al een eerste poging tot restauratie, waarbij vooral het officie ingrijpend gewijzigd werd. In 1955 nam men de Goede Week-liturgie (de Goede Week is de week voor Pasen waarin het lijden van Christus herdacht wordt) onder handen.

http://users.pandora.be/greetendirk/gregoriaans/NL/mu_01.htm

In de laatste week voorafgaand aan Pasen, de zgn. Goede Week, wordt het lijden en sterven van Christus herdacht.

http://www.paasfeest.nl/frame_pasen.htm

Zelfs op de voorbereidingen voor deze vieringen voel je al hoe sterk de verbondenheid met Jezus aanwezig is. Denk nu maar aan de Goede Week. Als misdienaar groei je mee naar Pasen, naar Jezus ' verrijzenis. ' s Avonds tijdens de vieringen, beleef je de viering zo intens dat je het gevoel hebt alsof Jezus aanwezig is in de kerk.

http://www.geloofenleven.be/2000-3.html#priester,